نورپردازی کابینت به عنوان یکی از بخش های پرکاربرد در مهم ترین قسمت خانه یعنی آشپزخانه، بسیار مهم است. چرا که هم از لحاظ روشنایی و قابل دید بودن تمام ظروف و اجزا مهم است، و هم تاثیر بسیار زیادی در زیبایی محیط خانه ایجاد می کند. قطعا پیش آمده مخصوصا در شب، حتی با روشن کردن چراغ داخل آشپزخانه، و برای پیدا کردن یک ظرف و یا وسیله از داخل یکی از کابینت ها، با مشکل رو به رو شده ایم. چرا که عدم نور کافی و عدم نورپردازی صحیح و استاندارد مانع از روشنایی تمامی قسمت ها می شود.
در واقع به صورت کلی روشنایی و نورپردازی این قسمت از خانه به عنوان یکی از مهم ترین بخش ها تاثیر سبزایی در زیبایی و افزایش بهره وری آن خواهد داشت. از همین رو توصیه می شود به منظور دستیابی به یک منزل بسیار زیباتر و البته آشپزخانه مدرن تر حتما نورپردازی متناسب با خانه خود را مدنظر داشته باشید. به همین خاطر و به دلیل اهمیت این موضوع به شکلی جامع کامل در مورد انواع روش های انجام این کار می پردازیم. تا بدانید از چه قسمت هایی از آشپزخانه خود می توانید جهت بهبود فضای خانه خود بهره ببرید.
به درستی با آشپزخانه خود آشنا شوید
یکی از اصول مهم پیش از انجام این کار، شناخت تمامی بخش ها و نقشه آشپزخانه است. چرا که این موضوع به این دلیل با اهمیت است، که پیش از جانمایی المان ها و چراغ ها، بدانید که دقیقا نقاط کور و مهم آشپزخانه شما و مخصوصا کابینت شما چه قسمت هایی هستند. به همین خاطر بایستی کارشناسان مربوطه با تلفیق هنر و دکوراسیون، این موارد به همراه جانمایی ها را به خوبی تشخیص داده و تعیین کنند. پس از دریافت اطلاعات کامل و آنچه که افراد به آن نیاز دارند، می توان به مرحله بعدی و مورد بررسی قرار دادن سایر فاکتورها پرداخت. چرا که گاهی با وجود هزینه های بسیار، و تهیه المان ها و چراغ های با کیفیت، اما به دلیل عدم نصب صحیح و تشخیص نامناسب محل چرا، نتیجه دلخواه حاصل نمی شود.
این کار دقیقا همان کاری است که در نورپردازی شهری و یا جاده ای نیز به کار می رود. فرض کنید برای نورپردازی یک مجسمه نیاز به یک چراغ دفنی برای تابش نور به آن احتیاج دارید. اینجا دقیقا همان جایی است که باید بدانید از چعه زاویه ای و با چه رنگ هایی به سوژه خود رنگ بتابانید، تا هم جلوه بهتری داشته باشد، و هم زیباتر به نظر برسد. دقیقا برای المان های داخلی و نورپردازی فضاهای خانه نیز باید تمامی این موارد و استانداردها را رعایت نمایید. مخصوصا که در محیط های داخلی باید دقت بالاتری به خرج دهید. چرا که همواره بیشترین اوقات و مخصوصا زمان هایی که نیاز به استراحت دارید را در خانه هستید. به همین منظور انتخاب رنگ ها، شدت نور، زاویه تابش و… بسیار مهم تر نیز خواهند شد.
نورپردازی کابینت شامل چه قسمت هایی می شود؟
یکی از مهم ترین موارد و سوالاتی که افراد دارند، این است که چه قسمت هایی باید، و چه قسمت هایی را می توانند نورپردازی کنند. برای پاسخ به این سوال می توان اینگونه جواب داد که تمامی بخش های بالایی و پایینی، حتی آب چکان ها و قسمت های بالایی سینک را می توان نورپردازی کرد. همچنین تمامی قسمت هایی که در صورت تابش نور سبب افزایش زیبایی محیط می شوند را نیز می توان مدنظر قرار داد. همواره به این نکته توجه نمایید که روشنایی و نورپردازی دو کار کاملا متفاوت و جدا از هم هستند. و صرفا قصد افراد از نورپردازی کابینت نه روشن کردن آن بخش، بلکه افزودن المان های زیبایی به فضا نیز می باشد. در واقع روشنایی در کنار زیبایی و تلفیق این دو با هم نتیجه زیبایی را به همراه دارد.
یکی دیگر از مواردی که برای این کار حتما باید مدنظر قرار داد، استفاده از انواع چراغ ها و المان ها در داخل کابینت ها است. چرا که همواره از جمله مهم ترین نقاط کور و تاریک در این قسمت از تجهیزاتپ، همین داخل کابینت ها است. که می توان به روشن های مختلف و توکار، و با استفاده از انواع هالوژن این کار را انجام داد. همچنین یکی از مزیت هایی که این قسمت از خانه دارند، طراحی کمدها است. که به راحتی می توان چراغ ها را به شکلی مخفی و به دور از چشم سایر افراد مخفی کرد. و تنها از تابش نور زیبای آن استفاده کرده و داخل آشپزخانه را به محیطی گرم و صمیمی ، و بسیار شیک و زیبا تبدیل کرد.
توجه به فضای جزیره آشپزخانه
یکی از بخش هایی که امروزه در آشپزخانه ها به وفور مورد استفاده قرار می گیرد، جزیره آن است. این بخش از داخل آشپزخانه که نقطه ای در مرکزیت ثقل این بخش واقع شده است، می تواند کانون گرما و هسته اصلی این بخش باشد. به همین خاطر از جمله مهم ترین قسمت هایی است که تاثیر زیادی بر روی سایر بخش ها دارد. به همین خاطر برای افزایش کیفیت نورپردازی کابینت حتما به این قسمت نیز توجه داشته باشید. چرا که همخوانی روشنایی سایر بخش ها با جزیره آشپزخانه می تواند تاثیر زیادی در نتیجه نهایی داشته باشد. و فقط نباید معطوف به خود کابینت ها شد و باید از تمامی اجزا و قسمت های اطراف نیز استفاده کرد.
لازم به ذکر است دید میدانی و طراحی یکی از نکات مهم در طراحی است. به طور مثال برای روشنایی خیابان ها، با توجه به عرض آن باید میزان فاصله تیر چراغ خیابانی از یکدیگر و زاویه تابش آن تعیین شود. عاملی که در ایمنی بسیار مهم بوده و نتیجه نهایی کار را مشخص می کند. به همین خاطر در نورپردازی کابینت آشپزخانه نیز همان طور که گفته شد طراحی اولیه و جانمایی بسیار مهم است. ضمن اینکه هر چقدر المان های شما در نفاط مختلف بیشتر باشد، می تواند فضا را زیباتر نشان دهد. البته که به میزان مصرف آن و محدودیت های انرژی توجه نمایید. که عمدتا شرکت ها و مجموعه ها این نکات را لحاظ می کنند.
انواع روش های نورپردازی زیر کابینت
یکی دیگر از مواردی که اهمیت زیادی دارد، در کنار بخش های داخلی و اطراف کابینت ها، قسمت های زیرین آن است. که این کار به روش های مختلفی قابل اجرا است. همچنین استفاده از فضاهای پایینی کابینت ها یکی ازمرسوم ترین کارهایی است که در فرآیند نورپردازی و روشنایی این بخش مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از ترفندهایی که در این کار مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از سنسورهای مختلف است. که در وصورت باز و بسته کردن و یا حرکت دادن کابینت فعال شده و سبب روشنایی می شود. که علاوه بر یک ایده بسیار جذاب، در صرفه جویی بق و انرژی نیز بسیار مهم و کارآمد است.
یکی از نکات مهم که در اجزای این روش باید نظر گرفت، موارد ایمنی است. چرا که این سنسورها و سیم کشی آن نباید در معرض بخش های دیگری همچون منبع حرارتی باشد. که می توان به اجاق گاز اشاره کرد، که اصلی ترین این منبع می باشد. به همین خاطر حتما این ترفند باید زیر متخصص نورپردازی کابینت انجام شده و می توان از قطعات دیگری برای افزایش جذابیت آن نیز استفاده کرد. که میتوان به استفاده از دیمرها اشاره کرد. که این قطعه می تواند میزان شدت نور را کنتریل کرده و علاوه بر افزایش جذابیت و زیبایی، دیمر نیز در میزان مصرف برق تاثیرگذار باشد.
نورپردازی بالا سینک ظرفشویی
بخشی که شاید کم تر مورد توجه قرار بگیرد، اما شاید از بخش های مهم در یک روشنایی یک آشپزخانه به شمار می رود، سینک یا همان ظرفشویی است. با توجه به محل قرارگیری این بخش، گاهی اوقات محل آن در گوشه ها و قسمت های چسبیده به دیوار است. که در نتیجه در زمان شب و وقتی لامپ روشن است، در هنگام شستشوی ظرف ها و حالت ایستاده فرد، سایه ای در این قسمت شکل می گیرد. که می تواند هم میزان دید و روشنایی را کاهش دهد، و هم اینکه در کار اختلال ایجاد کند. به همین خاطر از ابتدایی ترین نیازهای نورپردازی قسمت ظرفشویی یک آشپزخانه کاربرد آن است. همانند داخل کابینت که روشنایی آن می تواند بسیار موثر و کابردی باشد.
دیگر دلیل که در استفاده از المان ها و چراغ های مختلف روشنایی در اطراف سینک می تواند موثر باشد، بحث دکوراسیون آشپزخانه و زیبایی آن است. به همین خاطر با استفاده از پنل ها و چراغ های مناسب این بخش می توان فضای زیبایی را ایجاد کرد. ضمن اینکه اگر در قسمت بالایی سینک کابینت هم وجود داشت، می توان با استفاده از فضای زیرین کابینت، یک حالت نور مخفی ایجاد کرد. که هم نور ملایم تری را پخش کرده، و هم اینکه مانع از تابش مستقیم آن به چشم و انتشار یکنواخت نور می شود. به همین منظور و برای نورهای مخفی یکی از بهترین گزینه ها استفاده از نورهای خطی و یا وال واشر است. ضمن اینکه به منظور کاهش مصرف انرژی، می توانید در کنار بهره گیری از مدل های ال ای دی، از چراغ های دارای سنسور نیز استفاده نمایید.
مهم ترین لامپ های مورد استفاده در نورپردازی کابینت ها
یکی از مهم ترین کارها و البته جذاب ترین کارها، انتخاب منابع نوری است. که البته باید متناسب با طراحی انجام شده و سبک انتخاب شده و متنساب با رنگ نور، فیکسر، طول عمر و … این منابع را انتخاب نمایید. در همین رابطه در کنار انواع لامپ های ال ای دی، می توان از چراغ های فلورسنت و حتی از برخی از انواع نورافکن ال ای دی با وات های پایین نیز استفاده کرد. چرا که این منابع دارای روشنایی یکنواختی هستند که می تواند بسیار کارآمد باشد. که البته تنها ایراد در استفاده از این منابع، در صورت شکستن احتمال بروز خطرات به خاطر وجود گازهای سمی درون آن است. همان طور که پیش تر اشاره کردیم، استفاده از انواع هالوژن ها، حتی لامپ های رشته ای نیز از دیگر موارد است.
ذکر این نکته الزامی است که به دلیل تعدد استفاده از انواع منابع، ترجیحا سعی کنید که از لامپ های ال ای دی بهره ببرید. چرا که میزان مصرف این منابع بسیار پایین تر از لامپ های قدیمی بوده و طول عمر بیشتری نیز دارند. ضمن اینکه تنوع رنگی بالا در کنار تابش با کیفیت از دیگر مزیت های استفاده از این لامپ ها برای نورپردازی کابینت است. به همین خاطر نیز انواع تکنولوژی های سی او بی و یا اس ام دی که در اکثر چراغ های روشنایی و نورپردازی مشاهده می کنید، زیر مجموعه ال ای دی به حساب می آیند.